Γνωρίστε την τοποθεσία

Στη βορειοδυτική πλευρά της Κύπρου βρίσκεται ο κόλπος της Χρυσοχούς, ο οποίος ορίζεται από τη χερσόνησο του Ακάμα στα δυτικά και τη χερσόνησο της Τηλλυρίας στα ανατολικά. Ο κόλπος χαρακτηρίζεται από την ανοιχτή και καθαρή θάλασσα, καθώς και φημίζεται για τις χρυσαφένιες παραλίες με άμμο που απαντώνται κατά το μήκος του. Στις παραλίες αυτές γεννούν δύο είδη θαλάσσιων χελωνών: η πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) και η μεσογειακή Caretta caretta.

Οι βίλες βρίσκονται στην Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς, ένα παραθαλάσσιο χωριό κοντά στη χερσόνησο της Τηλλυρίας. Στο χωριό συνδυάζονται ειδυλλιακά βουνό και θάλασσα σε μια ήρεμη τοποθεσία. Αποτελεί ιδανικό τόπο ξεκούρασης που προσφέρεται σαν βάση εξορμήσεων, καθώς βρίσκεται κοντά σε περιοχές πλούσιες σε ιστορία, πολιτισμό και όμορφα φυσικά τοπία.

Το χωριό Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ από την Πάφο και 15 χλμ από την Πόλη Χρυσοχούς. Είναι ένα παραθαλάσσιο, αγροτικό χωριό στις παρυφές του Δάσους της Πάφου. Η παραλία του χωριού βρέχεται από την ανοιχτή θάλασσα του Κόλπου της Χρυσοχούς και καλύπτει έκταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων.  

Η ντόπια παραγωγή περιλαμβάνει διάφορα λαχανικά, σιτηρά, εσπεριδοειδή και άλλα οπωροφόρα είδη. Μέσα στο δάσος, 3 χλμ ανατολικά του χωριού, βρίσκεται το φράγμα. Από το φράγμα εξαρτάται η άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του χωριού.

Στο δρόμο για το φράγμα απαντάται επίσης το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Εκεί ήταν και η παλαιότερη τοποθεσία του χωριού για να αποφεύγουν τις επιθέσεις των πειρατών από τη θάλασσα. Όταν το δάσος τέθηκε υπό καθεστώς προστασίας, η κοινότητα μεταφέρθηκε παραλιακά. Το νέο χωριό διατήρησε την ονομασία που είχε, προς τιμή της Αγίας Μαρίνας.

Δραστηριότητες στο χωριό

Το χωριό προσφέρεται σαν μια βάση ηρεμίας και ξεκούρασης απ’όπου ο επισκέπτης μπορεί να προβεί σε εξορμήσεις στις γύρω περιοχές.

Μπορείτε να εξερευνήσετε το δάσος οδικώς και να φτάσετε στην Κοιλάδα των Κέδρων, στο Σταυρό της Ψώκας και στη Μονή Κύκκου. O επισκέπτης θα βρει οργανωμένα θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες στην Πόλη Χρυσοχούς και την Πάφο, καθώς και τόπους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Επιπρόσθετα, το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που προσφέρεται για φυσιολατρική εξερεύνηση.

Από το χωριό καθ’αυτό ξεκινάνε δύο μονοπάτια προς το βουνό: ένα οργανωμένο από το δασονομείο που καλύπτει δασική έκταση 3-4 χλμ, και ένα μονοπάτι που οδηγεί στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας και στο φράγμα.

Στην Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία, φούρνος, σούπερ μάρκετ, παγωταρία, ψησταριές και ψαροταβέρνες.  

Το χωριό βρίσκεται κοντά στη Xερσόνησο της Τηλλυρίας. Η θάλασσα βρίσκεται στα βορειοδυτικά, ενώ στα ανατολικά υπάρχει θέα στο δάσος και στα βουνά.

Χερσόνησος του Ακάμα

Η χερσόνησος του Ακάμα βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Κύπρου και είναι το δυτικότερο άκρο του νησιού. Η περιοχή δεν κατοικείται, καθώς αποτελεί το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα.

Έχει πλούσια παρθένα βλάστηση, εντυπωσιακή ποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας και είναι καταφύγιο άγριας ζωής. Οι παρατηρητές πουλιών έχουν την ευκαιρία να δουν πολλά ενδημικά και αποδημητικά είδη πουλιών. Στις παραλίες της χερσονήσου εναποθέτουν αυγά δύο είδη θαλάσσιας χελώνας.

Στη περιοχή έχουν βρεθεί πολλοί οικισμοί της νεολιθικής περιόδου, ρωμαϊκών και νεότερων χρόνων, καθώς και μεταλλεία των οποίων οι είσοδοι είναι ορατές και στις μέρες μας. 

Χερσόνησος της Τηλλυρίας

Η  χερσόνησος της Τηλλυρίας είναι το ανατολικό άκρο του Κόλπου της Χρυσοχούς.

Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το χωριό των Κοκκίνων, τα μόνα κατεχόμενα εδάφη από τους Τούρκους που είναι περίκλειστα από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Τρόοδος & το Δάσος της Πάφου

Το Τρόοδος είναι ορεινό σύμπλεγμα που καταλαμβάνει το κεντρικό και νοτιοδυτικό μέρος του νησιού. Καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από δασικές εκτάσεις κωνοφώρων και διαθέτει πλούσια χλωρίδα με σημαντικό αριθμό ενδημικών φυτών.

Εκκλησίες και μοναστήρια, που αποτελούν εξαιρετικά μνημεία της βυζαντινής τέχνης, βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο το Τρόοδος. Το πιο πλούσιο και γνωστό από αυτά είναι η Μονή Κύκκου.

Το Δάσος της Πάφου, στις παρυφές του οποίου βρίσκεται η Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς, είναι το μεγαλύτερο από τα δάση που απαντώνται στο ορεινό σύμπλεγμα. Το δάσος αυτό αποτελεί μέρος της περιοχής εξάπλωσης του κυπριακού αγρινού (Ovis gmelini ophion), ένα προστατευόμενο ενδημικό είδος άγριου προβάτου. 

Εδώ είναι μια επιλογή από τοποθεσίες και μνημεία που αξίζει να επισκεφθείτε ενώ απολαμβάνετε τη διαμονή σας στην Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς.

Λουτρά της Αφροδίτης

Τα Λουτρά της Αφροδίτης, της θεάς της ομορφιάς και του έρωτα, βρίσκονται στη χερσόνησο του Ακάμα. Πρόκειται για ένα φυσικό σπήλαιο, στου οποίου τη λίμνη έπαιρνε το λουτρό της η θεά Αφροδίτη σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία.

Η τοποθεσία συνδέεται με περιπατητικά μονοπάτια του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και προσφέρει μια μεγαλοπρεπή θέα του Κόλπου της Χρυσοχούς.

Κοιλάδα των Κέδρων

Η μαγευτική ορεινή τοποθεσία της Κοιλάδας των Κέδρων αποτελεί όαση ηρεμίας και απομόνωσης. Εντοπίζεται βαθιά στο Δάσος της Πάφου και χαρακτηρίζεται από το ενδημικό είδος του κυπριακού κέδρου (Cedrus brevifolia), που είναι συγγενικό του διάσημου κέδρου του Λιβάνου.

Υπάρχει εκδρομικός χώρος σε υψόμετρο περίπου 1150 μέτρων, καθώς επίσης και πεζοπορικά μονοπάτια.

Σταυρός της Ψώκας

Ο δασικός σταθμός του Σταυρού της Ψώκας βρίσκεται στο Δάσος της Πάφου. Είναι μια περιοχή φυσικού κάλλους όπου υπάρχει κατασκηνωτικός χώρος και περιπατητικά μονοπάτια που διασχίζουν το καταπράσινο τοπίο. Η τοποθεσία αυτή συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές εξάπλωσης του κυπριακού αγρινού (Ovis gmelini ophion).

Μονή Κύκκου

Η Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου χτίστηκε περίπου στο τέλος του 11ου αιώνα από τη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1318 μέτρων στη βορειοδυτική πλευρά του Τροόδους. Το αρχικό μοναστήρι δε διασώζεται διότι κάηκε αρκετές φορές, αλλά η αδελφότητα χρονολογεί 900 χρόνια συνεχούς ζωής.

Η Μονή του Κύκκου παράγει παραδοσιακή κυπριακή Ζιβανία και άλλα αλκοολούχα ποτά, διαθέτει αξιόλογο μουσείο με εκκλησιαστικά φιλοτεχνήματα και βιβλιοθήκη με πολλά χειρόγραφα.

Πέτρα του Ρωμιού - Γενέτειρα της Αφροδίτης

Η "Πέτρα του Ρωμιού" είναι μια παραλία που βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Επαρχίας της Πάφου. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, αυτή είναι η γενέτειρα τοποθεσία της θεάς Αφροδίτης που αναδύθηκε από τον αφρό της θάλασσας.

Η παραλία αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και η ονομασία της προέρχεται από τον μεγάλο βράχο που βρίσκεται πλησίων της ακτής.

Μονή Παναγίας Χρυσογιαλιώτισσας

Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Χρυσογιαλιώτισσας είναι ένα γεωργιανό ορθόδοξο μοναστήρι του 10ου αιώνα και εντοπίζεται μέσα στο Δάσος της Πάφου. Το μοναστήρι λεηλατήθηκε και καταστράφηκε τον 16ο αιώνα, αλλά φαίνεται πως χρησιμοποιούνταν έως και το 1935. Τμήματα του ναού σώζονται μέχρι σήμερα, μετά την επιπρόσθετη καταστροφή που υπέστη από σεισμό το 1953.

Ένα μονοπάτι 6 χλμ καταλήγει στο μοναστήρι ξεκινώντας από το χωριό Γιαλιά, γειτονικό χωριό της Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς. Υπάρχει εκδρομικός χώρος με τραπέζια, ειδικό χώρο ψησίματος και βρύση με πόσιμο νερό.

Γαλάζια Λίμνη Πάφος (Blue Lagoon)

Πρόκειται για μια παραλία μοναδικής φυσικής ομορφιάς στη χερσόνησο του Ακάμα, με χρυσαφένια αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά. Βρίσκεται σε έναν προστατευμένο κολπίσκο όπου το νερό είναι συνήθως θερμότερο από την υπόλοιπη περιοχή.

Η περιοχή είναι δύσβατη και η πρόσβαση στη Γαλάζια Λίμνη είναι εφικτή είτε οδικώς με τετρακίνητο όχημα είτε με καραβάκια που αποπλέουν από το Λατσί και την Πόλη Χρυσοχούς.

Αρχαιολογικός χώρος Πάφου

Η Πάφος έχει ιστορία 4000 χρόνων και ολόκληρη η πόλη εντάσσεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πληθώρα μνημείων πολιτιστικής και ιστορικής αξίας που χρονολογούνται από τα αρχαία χρόνια μέχρι το Μεσαίωνα περιλαμβάνονται στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου, που είναι προσβάσιμο μόνο από πεζούς.

Το Πάρκο περιλαμβάνει μνημεία όπως οι επαύλεις τεσσάρων ρωμαίων ευγενών με τα περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδά τους, το Ασκληπιείο, το Ωδείο, την Αγορά, το Κάστρο των Σαράντα Κολώνων και τα ερείπια της Βασιλικής εκκλησίας της Παναγίας Λιμενιώτισσας.